jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babka brownies - pycha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Już sama nazwa „brownies” powinna zachęcić do wykonania tej babki:). Cóż można o niej napisać- mocno czekoladowa, słodka- pyszna! Po jednym kawałku z pewnością sięgniemy po następny:).

Babka brownies - pycha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka brownies - pycha

 

  • Forma na babkę z kominkiem
  • Ciasto:
  • 200 gram czekolady deserowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 80 gram cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 gram masła,
  • 2/3 szklanki mąki tortowej,
  • Dekoracja:
  • 1 łyżka masła ,
  • 80 gram, mlecznej czekolady,
  • wiórki kokosowe żółte ,
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do obsypania formy

 

Sposób przygotowania:

Babka brownies - pycha
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy bułką tartą. CIASTO: W garnuszku rozpuszczamy masło oraz 150 gram połamanej czekolady deserowej. Pozostałe 50 gram siekamy na mniejsze części, kostkę. . Do rozpuszczonych składników dodajemy cukier oraz kakao. Gdy składniki się połączą masę ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Do letniej masy wybijamy jajka. Całość miksujemy około 2 minuty. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę. Miksujemy ponownie , by ta dobrze się połączyła z całością. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy masę łyżką i wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (185°C). Babkę pieczemy około 45 minut. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.Po ostudzeniu dekorujemy. DEKORACJA: Czekoladę mleczną łamiemy i z dodatkiem masła rozpuszczamy na małym ogniu. Rozpuszczoną oblewamy babkę. Wierzch oprószamy kokosem. Całość odstawiamy, by czekolada zastygła.
Babka brownies - pycha
Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w garnuszku
Babka brownies - pycha
Do przestudzonej delikatnie masy dodajemy jajka-ucieramy
Babka brownies - pycha
Do gotowego ciasta wsypujemy pokrojona czekoladę
Babka brownies - pycha
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki