Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Babka marmurkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Klasyczna babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 6 duzych jajek
  • 350g cukru+1 waniliowy
  • 350g tluszczu (maslo lub margaryna..lub pol na pol)
  • 400g maki
  • 1 budyn waniliowy w proszku
  • 1 proszek do pieczenia (taki na 500g maki)
  • 30ml+15ml rumu do czekoladowej czesci ciasta.
  • szczypta soli
  • Skorka otarta z cytryny
  • 100g rodzynek
  • 2-3 lyzki kakao - przesiac+ na czubku noza jeszcze troche proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Tluszcz + cukier+sol utrzec na krem. Dodawac stopniowo po jajku i rum, ucierac dalej. Nastepnie dodawac przesiana make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. Porcja jest na dwie foremki podluzne, standardowe albo na jedna wieksza z kominkiem.Foremki nasmarowac tluszczem i wysypac maka. Gotowe ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej wmieszac przesiane kakao i dodac rum oraz odrobine proszku do pieczenia. Jasna czesc ciasta dajemy jako pierwsza do formy a na nia czekoladowa. Widelcem lekko mieszamy obie warstwy..poruszajac nim a formie zygzaka. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i wkladamy babke do srodka. Jesli dwie foremki to pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy jest sucha. W razie potrzeby pieczemy dalej. W jednej formie pieczemy ok 60min naraz i sprawdzamy. Gotowa babake mozna polukrowac albo posypac cukrem pudrem.. wg uznania.