kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Bakłażan faszerowany ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajne danie które może zrobić nawet student;)

Bakłażan faszerowany ryżem

Składniki:

Bakłażan faszerowany ryżem

 

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżeczki oregano (można 1 jak ktoś nie przepada)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany ryżem
1. Bakłażany myjemy, osuszamy. Odcinamy końce, przekrajmy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grubości 1 cm. Solimy o odstawiamy na pół godziny. 2. Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy, by ostygł. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190C. 3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie, ciągle mieszamy, aż się zaszklą. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki), chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem Vegetą i oregano. 4. Osuszone na papierowym ręczniku bakłażany napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 min.