Strona główna Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

edytaha - Przepis na: Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 674
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Doskonałe danie dla mięsożerców, nie tylko na Wielkanoc


trudność: łatwe
czas:

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag pieczarek

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 155 stopni termo obieg i piekłam do zrumienienia się kiełbaski – około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami (strona 1 z 1)  
alaaa

alaaa
offline

2013-04-06 21:21
zawsze robiłam z cebulką ale zainteresowały mnie te pieczarki,fajny pomysł
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-06 21:24
alaaa napisał(a):

zawsze robiłam z cebulką ale zainteresowały mnie te pieczarki,fajny pomysł

Dziękuję, pieczarki dorzuciłam pod wpływem chwili i okazały się doskonałym dodatkiem :)
Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-04-06 21:44
Nie przepadam za białą kiełbaską.Jem ją zazwyczaj tylko w wielkanocnym barszczu:):) ale Twój sposób na jej spałaszowanie jest super i nie omieszkam go wykorzystać,mam nadzieję szybciej jak na następną Wielkanoc...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-06 21:54
MagdaMM napisał(a):

Nie przepadam za białą kiełbaską.Jem ją zazwyczaj tylko w wielkanocnym barszczu:):) ale Twój sposób na jej spałaszowanie jest super i nie omieszkam go wykorzystać,mam nadzieję szybciej jak na następną Wielkanoc...5...:)

Madziu, taka pieczona smakuje zupełnie inaczej niż w barszczu. Nawet moje dzieciątko, które "brzydzi" się mięsa, wcinało z apetytem :)
Skomentuj
Oceń:
1
Netka

Netka
offline

2013-04-07 00:11
Pycha, lubię takie jedzonka :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-07 09:22
Netka napisał(a):

Pycha, lubię takie jedzonka :)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Makaron w sosie śmietanowym Mięsne żeberka pieczone w piekarniku Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
Schab zapiekany w kapuście z pomidorem Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami Ziołowo-czosnkowa karkówka z grilla
Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Zupa meksykańska Roladki schabowe z pieczarkami i cukinią
Najprostsza pieczeń ze schabu Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami Słoikowa kiełbasa z karkówki z boczkiem i czubricą

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane