Strona główna Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

edytaha - Przepis na: Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 650
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Doskonałe danie dla mięsożerców, nie tylko na Wielkanoc


trudność: łatwe
czas:

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag pieczarek

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 155 stopni termo obieg i piekłam do zrumienienia się kiełbaski – około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami (strona 1 z 1)  
alaaa

alaaa
offline

2013-04-06 21:21
zawsze robiłam z cebulką ale zainteresowały mnie te pieczarki,fajny pomysł
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-06 21:24
alaaa napisał(a):

zawsze robiłam z cebulką ale zainteresowały mnie te pieczarki,fajny pomysł

Dziękuję, pieczarki dorzuciłam pod wpływem chwili i okazały się doskonałym dodatkiem :)
Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-04-06 21:44
Nie przepadam za białą kiełbaską.Jem ją zazwyczaj tylko w wielkanocnym barszczu:):) ale Twój sposób na jej spałaszowanie jest super i nie omieszkam go wykorzystać,mam nadzieję szybciej jak na następną Wielkanoc...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-06 21:54
MagdaMM napisał(a):

Nie przepadam za białą kiełbaską.Jem ją zazwyczaj tylko w wielkanocnym barszczu:):) ale Twój sposób na jej spałaszowanie jest super i nie omieszkam go wykorzystać,mam nadzieję szybciej jak na następną Wielkanoc...5...:)

Madziu, taka pieczona smakuje zupełnie inaczej niż w barszczu. Nawet moje dzieciątko, które "brzydzi" się mięsa, wcinało z apetytem :)
Skomentuj
Oceń:
1
Netka

Netka
offline

2013-04-07 00:11
Pycha, lubię takie jedzonka :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-07 09:22
Netka napisał(a):

Pycha, lubię takie jedzonka :)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Krokiety naleśnikowe z mięsem Zielone kluski Eli z mięsem Rolady wieprzowe Eli z bobem
Wieprzowina po chińsku z sezamem Zapiekane cukinie z mięsem i kaszą Schab w duszonych warzywach
Polędwica Eli z bobem Bawarska golonka Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek
Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym Wieprzowina  z kalafiorem Karczek grillowany w ziołowej marynacie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane