tymianek

tymianek

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Biały krem z kalafiora i czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To elegancki i smaczny krem. A kalafior idealnie łączy się ze słodką nutą czekolady. Polecam na jesienno-zimowe smutki:)

Biały krem z kalafiora i czekolady

Składniki:

Biały krem z kalafiora i czekolady

 

Sposób przygotowania:

Biały krem z kalafiora i czekolady
Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości. Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy różyczki kalafiora i smażymy przez ok. 2 minuty. Z bukietu wiosennych jarzyn gotujemy warzywny wywar (1,5 l). Do samego wywaru dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Całość miksujemy na krem. Dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.