mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Bigos jesienny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos dobry na porę jesienną

Bigos jesienny

Składniki:

Bigos jesienny

 

  • 1,5 kg białej kapusty,
  • 750 g kwaszonej kapusty,
  • kilka sztuk suszonych grzybów,
  • 1 szczypta kminku,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 sztuki cebuli,
  • 3 jabłka,
  • 1 garść suszonych śliwek,
  • 400 g zwyczajnej kiełbasy,
  • 100 g wędzonej słoniny,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki pomidorowego koncentratu,
  • szczypta nasion kopru.

Sposób przygotowania:

Bigos jesienny
Białą kapustę gotujemy w małej ilości wody razem ze szczyptą nasion kopru. Oddzielnie gotujemy kwaszoną kapustę z grzybami, które wcześniej należy umyć i namoczyć. Wieprzowe mięso obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, solimy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Łączymy obie kapusty, dodajemy suszone śliwki i jabłka, które należy zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach. Dodajemy mięso razem z powstałym sosem i razem jeszcze podgotowujemy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy pod koniec gotowania. Słoninę kroimy, stapiamy, zasmażamy z mąką i zagęszczamy bigos. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Taki bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.