SUPERPRZEPIS

Bigos mazowiecki

  • 7
  • Bahus
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Bigos mazowiecki

Kolejna wersja tej naszej narodowej potrawy.

Składniki:

Bigos mazowiecki

 

  • 2 główki białej kapusty
  • 80 dag kapusty kwaszonej
  • 1 l rosołu (może być z kostki)
  • 50 dag chudej wieprzowiny
  • 50 dag chudej wołowiny
  • 40 dag kiełbasy (np. śląskiej)
  • 3 twarde jabłka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 dag powideł śliwkowych
  • kminek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos mazowiecki
Kapustę białą poszatkować, wraz z kwaszoną włożyć do garnka i zalać mocnym rosołem. Dodać kminek, wieprzowinę, wołowinę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować do miękkości mięsa. Posolić, popieprzyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, obraną i posiekaną włoszczyznę. Dusić jeszcze przez 15 min. Dodać powidła śliwkowe. Dusić, do momentu, aż bigos nabierze ciemnego koloru. Bigos od czasu do czasu mieszać, aby uniknąć przypalenia. Bigos im częściej odgrzewany tym smaczniejszy.