aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Biszkopt z galaretką i winogronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moim domownikom przejadł się winogron, więc przemyciłam go w tym cieście.

Biszkopt z galaretką i winogronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z galaretką i winogronem

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 1 margaryna
  • DODATKOWO:
  • 200 g winogrona czerwone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 łyżek nalewki z aronii

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką i winogronem
BISZKOPT: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania kremowej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie miksujemy przez 15 sekund. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180C. Po ostygnięciu przekrawamy na pół. MASA: Gdy biszkopt piecze się, my robimy masę. W garnku gotujemy budyń tak jak zwykle, tylko w mniejszej ilości mleka. Gdy ostygnie miksujemy z margaryną na gładką masę. DODATKOWO: Winogron dokładnie myjemy, osuszamy i każdy kroimy na pół. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. BISZKOPT PRZEKŁADAMY W NASTĘPUJĄCEJ KOLEJNOŚCI: - dolna część biszkoptu, - 2/3 masy budyniowej, - nalewka z aronii (polewamy nią masę budyniową), - górna część biszkoptu, - pozostała część masy budyniowej, - połówki winogrona, - wierzch polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Najlepsze jest na drugi dzień, a dodatek nalewki z aronii, jeszcze dodatkowo podkreśla smak winogrona.
Biszkopt z galaretką i winogronem
Pieczemy biszkopt, studzimy i kroimy na pół.
Biszkopt z galaretką i winogronem
W tortownicy przekładamy placki biszkoptu masą budyniową i polewamy nalewką z aronii.
Biszkopt z galaretką i winogronem
Na górną część masy układamy połówki winogrona.
Biszkopt z galaretką i winogronem
Wierzch biszkopta zalewamy galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki.