motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

Biszkopt z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

 

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg czekolady deserowej
  • kokos

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 170 stopni ok. 35 minut. Zimny przekrawamy pa pół. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy przygotowane jabłka. Smażymy ok. 10 minut. Chłodzimy. Na biszkopt dajemy zimne jabłka, przykrywamy drugim biszkoptem, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy kokosem.
Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Etap 1 Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem
Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Etap 2 Do startych jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy, smażymy na maśle
Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Etap 3 Na biszkopt dajemy zimne przesmażone jabłka
Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Etap 4 Przykrywamy drugim biszkoptem, polewamy czekoladą i posypujemy kokosem