Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Biszkopt z masą koksową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie smaczne ciasto na biszkopcie z masą kokosową i grubą warstwą polewy czekoladowej idealne dla miłośników kokosu

Biszkopt z masą koksową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą koksową

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa kokosowa:
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 1/2 szkl mleka 3,2%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudu

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą koksową
Biszkopt: Białka ubij , dodaj cukier i po jednym żółtku, pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp 170 stopni. Masa kokosowa: Mleko i mleko kokosowe podgrzej dodaj żelatynę a gdy się rozpuści to wsyp wiórki kokosowe. Masę wystudź. Kremówkę krótko ubij z cukrem pudrem dodaj masę kokosową , wstaw do lodówki i gdy będzie tężała wyłóż na biszkopt. Polewa czekoladowa: Śmietankę zagotuj zdejmij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę zostaw na 5 minut a następnie dokładnie wymieszaj. Polewą wylej na ciasto i posyp wiórkami. Odstaw do stężenia.
Biszkopt z masą koksową
Białka ubij dodaj cukier żółtka i mąkę z proszkiem
Biszkopt z masą koksową
Mleko i mleko kokosowe podgrzej dodaj żelatynę a gdy się rozpuści to wsyp wiórki kokosowe
Biszkopt z masą koksową
Kremówkę krótko ubij z cukrem pudrem dodaj masę kokosową , wstaw do lodówki i gdy będzie tężała wyłóż na biszkopt
Biszkopt z masą koksową
Śmietankę zagotuj zdejmij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę zostaw na 5 minut a następnie dokładnie wymieszaj. Polewą wylej na ciasto