WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Biszkoptowa krówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne, ale też bardzo smaczne ciasto z kremem budyniowym i masą kajmakową.

Biszkoptowa  krówka

Składniki:

Biszkoptowa krówka

 

  • Ciasto
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru śmietankowego
  • Krem
  • 1 budyń śmietanowy
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 125 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa krówka
Jajka dokładnie ubijamy z cukrem, dodajemy olej i mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-170 stopni przez 30-35 min. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Kawę rozpuszczalną mieszamy z ok 4 łyżkami wody, a po przestygnięciu dodajemy likier i nasączamy tym ciasta. Budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem i wlać budyń. Mieszając zagotować do odpowiedniej gęstości, a po ostudzeniu, dodawać stopniowo masło i miksować na gładki krem. Przełożyć nim ciasta, na wierzchu rozsmarowując podgrzaną masę kajmakową. Z resztek kremu można zrobić na niej "łaty". Wstawić do lodówki do zastygnięcia.