lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pão de queijo to tradycyjne,brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie, gdzie sprzedawane są na ulicznych stoiskach. Najczęściej spożywane są jako dodatek do śniadania i przekąski w ciągu dnia.

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

 

  • Składniki na bułeczki:

 

  • 1 szklanka wody

 

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

  • 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

 

 

  • Farsz :

 

  • 1 szklanka startego parmezanu

 

  • 200 gram sera koziego

 

  • pomidory czerwone suszone w zalewie ( 8 szt)

 

  • szpinak mrożony rozdrobniony 450 g

Sposób przygotowania:

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo
Do miski wsypujemy mąkę robimy w niej dołek . W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Przekładamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką. Mieszamy delikatnie aby połączyła się mąka z rozczynem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Rozpuszczamy margarynę dodajemy do niej łyżeczkę soli mieszamy , teraz dodajemy jedno jajo też mieszamy. Dodajemy do maki z rozczynem i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je na 1 godzinę do wyrośnięcia. Farsz: Szpinak wkładamy do patelni i trzymamy do rozmrożenia , dodajemy do niego 3 ząbki sprasowanego czosnku . Ser kozi kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. To samo robimy z pomidorami , drobno kroimy je i dodajemy do szpinaku. Całość trzymamy 30 minut na patelni , zostawiamy do wystudzenia. Ciasto wałkujemy na prostokąt i rozprowadzamy na nim nasz farsz . Posypujemy na całej powierzchni startym parmezanem. Zawijamy ciasto " w rulonik" i kroimy w półcentymetrowe paseczki. Smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Bułeczki są idealne smakują wyśmienicie na ciepło i zimno .
Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo
Do miski wsypujemy mąkę robimy w niej dołek . W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Przekładamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką. Mieszamy delikatnie aby połączyła się mąka z rozczynem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo
Szpinak wkładamy do patelni i trzymamy do rozmrożenia , dodajemy do niego 3 ząbki sprasowanego czosnku . Ser kozi kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. To samo robimy z pomidorami , drobno kroimy je i dodajemy do szpinaku.
Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo
Ciasto wałkujemy na prostokąt i rozprowadzamy na nim nasz farsz . Posypujemy na całej powierzchni startym parmezanem.