Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

SUPERPRZEPIS

Bułeczki wachlarzyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe znikają ze stołu momentalnie. Są świetnym pomysłem na karnawałową imprezę, jak i niekonwencjonalnie śniadanie.

Bułeczki wachlarzyki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki wachlarzyki

Składniki na zaczyn

Składniki na bułki

Składniki na farsz

Sposób przygotowania:

Bułeczki wachlarzyki

Zaczyn

W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Farsz

Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.

Bułeczki

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.

Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.

Bułeczki wachlarzyki
Ciasto zagniatamy i formujemy w kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Bułeczki wachlarzyki
Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Bułeczki wachlarzyki
Na rozwałkowany placek wykładamy przygotowany farsz.
Bułeczki wachlarzyki
Bułeczki przekładamy do formy na muffinki.
Bułeczki wachlarzyki
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i podajemy.