paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Bułeczki z nadzieniem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe bułeczki całe wypełnione nadzieniem ze szpinaku oraz ziemniaków. Można je podawać z sosem czosnkowym.

Bułeczki z nadzieniem szpinakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z nadzieniem szpinakowym

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Przygotować zaczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Ugotowane ziemniaki zmiksować z mlekiem na jednolitą gładką masę i dodać do mąki. Dodać do mąki również zaczyn z drożdży. Wbić jajko. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Wyrabiać ciasto, wlać masło i wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.

Przygotować farsz.

Na roztopionym maśle podsmażyć przeciśnięty czosnek, dodać szpinak i chwilę smażyć mieszając. Zimniaki obrać, ugotować i odcedzić, lekko przestudzić. Do szpinaku dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki oraz bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkować, lekko odcisnąć szklanką kształt kółek. Na środki odciśniętych kółek położyć farsz z ziemniaków i szpinaku, nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć kółka i zlepić boki.

Piec w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Przygotować zaczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Do szpinaku dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki oraz bułkę tartą.
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Na środki odciśniętych kółek położyć farsz z ziemniaków i szpinaku
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć kółka i zlepić boki.