goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułki z rozmarynem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zawsze te bułki przygotowuję w Boże Narodzenie, dopełniają smak każdej sałatki - szczególnie na słodko, z dodatkiem ananasa.

Bułki z rozmarynem i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułki z rozmarynem i rodzynkami

 

  • 250 ml ciepła woda
  • 40 ml oliwa
  • szczypta Sól
  • 2 łyżki masło
  • 1 sztuka żółtko
  • 1/2 kg mąka
  • 50 g cukier
  • 10 dag rodzynki sułtanki
  • 10 g rozmaryn
  • 30 g drożdże

Sposób przygotowania:

Bułki z rozmarynem i rodzynkami
Z drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Gdy podrośnie łączymy go z mąką oraz pozostałymi składnikami ciasta. Na koniec dodajemy rozmaryn i rodzynki. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Bułki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bułki z rozmarynem i rodzynkami
Rozmaryn suszony zastąpić można ziołem świeżym
Bułki z rozmarynem i rodzynkami
Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego bułeczki

Tagi:

bułki