Bułki żytnie z ziarnami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pieczemy domowe pieczywo!

cris - Przepis na: Bułki żytnie z ziarnami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 351
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Bułki żytnie z ziarnami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Jak każde pieczywo przygotowane w domu, bułeczki smakują wyśmienicie


trudność: łatwe
czas:

Bułki żytnie z ziarnami - SKŁADNIKI:

Bułki żytnie z ziarnami - PRZYGOTOWANIE:

-Do miski przesiać obie mąki. -Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę. -Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/. -Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut. -Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki. -Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. -Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C. Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki żytnie z ziarnami (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-04-08 20:36
skubnę jedną i uciekam:)))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-08 20:47
Piękne, jak namalowane :)
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris
offline

2013-04-08 20:57
Zapraszam...........bułeczki pyszniutkie!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-04-08 21:32
Piękne i pyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
mala-madzia

mala-madzia
offline

2013-04-08 22:39
Mmm na pewno upieke;) az mi zapachnialo:D
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową Chleb słonecznikowy
Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni Chleb samo zdrowie
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Drożdżowy chlebek z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane