SUPERPRZEPIS

Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi

  • BSz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi Więcej zdjęć (5)

Smak tych pierogów bardzo mnie zaskoczył .Nie spodziewałam się , że będą tak dobrze smakować. Polecam na obiad.

Składniki:

Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szkl.letniej wody
  • 3-4 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi
Z podanych składników zagniatamy ciasto . Zostawiamy , aby odpoczęło pod wilgotną ściereczką . Buraczki myjemy , gotujemy razem ze skórą . Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Dodajemy pokruszony ser . Cebulkę obieramy , kroimy w kostkę , szklimy na maśle , dodajemy do buraków . Wsypujemy bułkę tartą , doprawiamy i wszystko razem mieszamy . Ciasto wałkujemy , wykrawamy koła , nadziewamy farszem , zlepiamy brzegi . Pierogi gotujemy w osolonej wodzie . Masło na polewę roztapiamy , dodajemy obrane z łupin i pokrojone drobno orzechy , wsypujemy tymianku . Gotowe pierogi polewamy masełkiem z orzechami . Smacznego!
Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi
Ugotowane , obrane buraczki ścieramy na tarce .
Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi
Do buraczków dodajemy drobno pokruszony ser .
Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi
Dodajemy przesmażoną cebulkę na maśle .
Buraczkowe pierogi z masłem i orzechami włoskimi
Wykładamy na ciasto po małej łyżeczce farszu .