nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycące i bardzo aromatyczne danie smakowo na włoską nutę. Makaron cannelloni nadziany dosmaczonym mięsem mielonym i zapieczony w sosie pomidorowym z żółtym serem to smakowita propozycja.

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

 

  • 12 makaronowych rurek cannelloni
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 450g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • masło
  • 6 plastrów żółtego sera
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • słodka mielona papryka
  • chili
  • czosnek granulowany
  • oregano

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Rurki cannelloni ugotować wedle przepisu na opakowaniu uważając, by ich nie rozgotować, by były al dente i się nie rozpadały. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Do zrumienionej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem mięso z cebulą obsypując zawartość patelni sporą dawką granulowanego czosnku i oregano, a także odrobiną słodkiej mielonej papryki i szczyptą chili. Do podsmażonego z cebulą mięsa dodać odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki i ketchup. Całość zamieszać i jeszcze jedynie przez moment podsmażać. Na sam koniec doprawić mięso solą i pieprzem do smaku. Zawartość patelni to farsz do makaronowych rurek. Nadziewać ugotowane wcześniej rurki nieco przestudzonym farszem z mięsa mielonego. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć 6 nadzianych rurek cannelloni i przykryć je 3 plastrami sera, a na ułożone już sześć rurek, na warstwę sera ułożyć kolejne 6 rurek i przykryć je ponownie 3 plastrami sera. Krojone pomidory z puszki przełożyć do niedużego rondelka i podgrzać je doprawiając podczas podgrzewania solą i pieprzem oraz dosypując do nich sporo oregano. W ten sposób przygotowany pomidorowy sos przelać do żaroodpornego naczynia polewając nim ułożone i nadziane rurki cannelloni. Nadziane cannelloni polane sosem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Mięso mielone podsmażane na patelni z cebulą i kukurydzą.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Ugotowane wcześniej makaronowe rurki nadziewane gotowym farszem.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy przygotowywany do cannelloni z pomidorów w puszki z dodatkiem sporej dawki oregano.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Nadziane farszem rurki ułożone w żaroodpornym naczyniu przykryte żółtym serem.