kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cebularze z cukinią i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii. Takie cebularze będą smacznym towarzyszem śniadań czy kolacji.

Cebularze z cukinią i szałwią

Składniki:

Cebularze z cukinią i szałwią

 

  • na ciasto:
  • 190ml wody
  • 30g drożdży
  • 350g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • na nadzienie:
  • 3 średnie cebule
  • mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • około 5 listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz

 

  • do posmarowania:
  • rozkłócone jajko

Sposób przygotowania:

Cebularze z cukinią i szałwią
Przygotować rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody. Miksujemy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.