zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cebule zapiekane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jeden z przepisów Jamiego Oliviera z książki Save with Jamie, czerwone cebule zapiekane w cieście z dodatkiem pysznego sosu.

Cebule zapiekane w cieście

Składniki:

Cebule zapiekane w cieście

 

  • 5 czerwonych cebul
  • oliwa
  • 120g mąki pszennej typ 500
  • 2 duże jaja ( 3 małe )
  • 100ml półtłustego mleka
  • 15g tymianku (najlepiej świeży, ja użyłam suszony)
  • 2 liście laurowe ( można pominąć )
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka musztardy angielskiej ( lub innej )
  • sos worcestershire ( opcjonalnie )
  • wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna ( 500 ml )
  • opcjonalnie – ser z niebieską pleśnią do wykończenia na czubku cebuli

 

 

Sposób przygotowania:

Cebule zapiekane w cieście
Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 4 cebule obrać, umyć i odciąć tylko dolną część z korzonkiem aby cebule swobodnie i stabilnie stały stały. Naciąć na krzyż od góry na 3/4 cebuli zostawiając resztę nie naciętą. Uważając aby cebule się nie rozpadły oprószyć w środku solą i pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm.

Można użyć od razu 4 mniejszych pojemniczków do zapiekania. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec cebule około 50-60 minut. Potem do miski wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Teraz wlewając mleko nadal dokładnie mieszać.

Cebule wyjąć z piekarnika a piekarnik nastawić na 220 stopni. Przygotowanym ciastem polać dookoła cebule i posypać ziołami. Tak przygotowane wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 30 minut w przypadku gdy będą się piec w dużej blaszce a 20 minut gdy będą to pojedyncze i mniejsze naczynia. Należy pamiętać aby nie otwierać drzwiczek. W przypadku gdy piekarnik mocno grzeje można wyjąć gdy ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.

Gdy cebule się pieką na patelnię wlać odrobinę oliwy, piątą cebulę posiekać i wrzucić na patelnię i podsmażyć do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny, podlać jedną łyżkę wody, doda łyżkę musztardy i mąkę i połączyć. Wlać bulion i dokładnie mieszać aby nie było grudek.

Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 10 minut (ja gotowy sos dodatkowo zblendowałam).

Po upieczeniu wyjąć cebule z piekarnika, polać sosem, można posypać serem i podawać np. z sezonowymi warzywami.

Tagi:

sery sosy ser