Sposób przygotowania:
Chaczapuri (Gruzja)
Ser pokrajać na cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce i zalać zimną wodą. Po 15-20 minutach wodę zlać, ser odsączyć na durszlaku, dokładnie wymieszać z 1 jajkiem i masłem. Z mąki, drugiego jajka, mleka i szczypty soli zagnieść dość gęste ciasto. Podzielić je na 4 równe części i każdą dość cienko rozwałkować na stolnicy, pamiętając o podsypywaniu mąki. Wyciąć 4 krążki wielkości tortownicy lub patelni. Na dwóch krążkach położyć masę serową, przykryć pozostałymi krążkami i zlepić starannie brzegi. Na patelni stopić masło, położyć ostrożnie chaczapuri, patelnię ptzykryć. Gdy ciasto od spodu się zrumieni, odwrócić na drugą stronę i smażyć w dalszym ciągu już nie przykrywając. Haczapuri możemy też piec w piekarniku. Wówczas przed wstawieniem należy placek posmarowac masłem. Podawać na gorąco.
Gość
Gość
Gość
- Chaczapuri - chaczo to twarog a puri chleb -- od tego ma potrawa ta nazwe chaczapuri , zadnych wazyw - o to już nie chaczapuri , kilka jest sposobow przygotowania tej potrawy - ciasto francuzskie sery: fawita nieb, ieska, klinek tłusty , i ser typu wloskiego i jajko wymieszac , c.fr. legko razwalkowac i położ na posmarowanej bnlachę na to wymieszany ser góra druga warstwa c.fr. sklej bnrzegi calośc posmaruj zółtkiem i do piekarnika na15-20 minyt rozgrzany na 180 , stopni pycha , smacznego