izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wbrew pozorom nie jest to danie meksykańskie, a amerykańskie! Potrawa jest rozgrzewająca i ma ostry smak dzięki pieprzowi cayenne.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • Mięso mielone wołowe 500g
  • Pomidory 3 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa 1 puszka
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona 3/4 szt.
  • Piwo 100 ml
  • Bulion 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Kminek 1/2 łyżeczki
  • Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • Sól 3/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Cebulę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy warzywa. Wstawiamy garnek z warzywami na średni ogień i podsmażamy je. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy. Sparzamy pomidory w gorącej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka z warzywami i mięsem. Do szklanki z bulionem dokładamy przecier pomidorowy i mieszamy. Przelewamy go do garnka i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. Dolewamy do garnka piwo, wrzucamy czerwoną fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie dusimy 10 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Tagi:

piwo mięso