Strona główna Chinkali - gruzińskie pierożki

Chinkali - gruzińskie pierożki

Ostra na Słodko - Przepis na: Chinkali - gruzińskie pierożki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 408
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chinkali - gruzińskie pierożki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Gruzińskie pierożki z mięsnym farszem


trudność: łatwe
czas:

Chinkali - gruzińskie pierożki - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 300 g
  • duże jajko - 1 szt
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • woda

Chinkali - gruzińskie pierożki - PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Wkładamy mięso do garnka. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę . Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie razem wyrabiamy. Ciasto: Jajka ubijamy. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne! Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o średnicy ok.13-15 cm. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki” Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chinkali - gruzińskie pierożki (strona 1 z 1)  
paulina57

paulina57
offline

2013-04-11 11:20
jeszcze takich pierożków nie jadłam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2013-04-11 15:24
U mnie także dziś pierogowo,ale zupełnie z innej bajki.Zabieram przepis do ulubionych.Już kilka razy mnie kusiły podobne pierogi
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-11 20:38
Świetne pierożki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia gruzińska
Chinkali - gruzińskie pierożki Adżika z pomidorami i jabłkiem Gruzińskie herbaciane
Chaczapuri Chinkali pierożki gruzińskie Ryba gotowana w ziołach
Liobios Chorba wg Mychy Mchali

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane