Strona główna Chinkali - gruzińskie pierożki

Chinkali - gruzińskie pierożki

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
Przepisy: 408
zdjęcia: 1 z 1
Chinkali - gruzińskie pierożki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Gruzińskie pierożki z mięsnym farszem


trudność: łatwe
czas:

Chinkali - gruzińskie pierożki - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 300 g
  • duże jajko - 1 szt
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • woda

Chinkali - gruzińskie pierożki - PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Wkładamy mięso do garnka. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę . Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie razem wyrabiamy. Ciasto: Jajka ubijamy. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne! Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o średnicy ok.13-15 cm. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki” Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chinkali - gruzińskie pierożki (strona 1 z 1)  
paulina57

paulina57

2013-04-11 11:20
jeszcze takich pierożków nie jadłam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2013-04-11 15:24
U mnie także dziś pierogowo,ale zupełnie z innej bajki.Zabieram przepis do ulubionych.Już kilka razy mnie kusiły podobne pierogi
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-11 20:38
Świetne pierożki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia gruzińska
Chinkali - gruzińskie pierożki Adżika z pomidorami i jabłkiem Gruzińskie herbaciane
Chaczapuri Chinkali pierożki gruzińskie Ryba gotowana w ziołach
Liobios Chorba wg Mychy Mchali

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane