Strona główna Chinkali - gruzińskie pierożki

Chinkali - gruzińskie pierożki

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
Przepisy: 408
zdjęcia: 1 z 1
Chinkali - gruzińskie pierożki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Gruzińskie pierożki z mięsnym farszem


trudność: łatwe
czas:

Chinkali - gruzińskie pierożki - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 300 g
  • duże jajko - 1 szt
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • woda

Chinkali - gruzińskie pierożki - PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Wkładamy mięso do garnka. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę . Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie razem wyrabiamy. Ciasto: Jajka ubijamy. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne! Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o średnicy ok.13-15 cm. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki” Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chinkali - gruzińskie pierożki (strona 1 z 1)  
paulina57

paulina57

2013-04-11 11:20
jeszcze takich pierożków nie jadłam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2013-04-11 15:24
U mnie także dziś pierogowo,ale zupełnie z innej bajki.Zabieram przepis do ulubionych.Już kilka razy mnie kusiły podobne pierogi
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-11 20:38
Świetne pierożki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia gruzińska
Kotleciki a`laKebab z rodzynkami i pikantnym sosem Chinkali - gruzińskie pierożki Adżika z pomidorami i jabłkiem
Gruzińskie herbaciane Chaczapuri Chinkali pierożki gruzińskie
Ryba gotowana w ziołach Liobios Chorba wg Mychy Mchali

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane