paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Chleb z dodatkiem miodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny, domowy chlebek bardzo zdrowy idealny na każda okazję jak na pewno znajdzie wielu amatorów polecam

Chleb z dodatkiem miodu

Składniki:

Chleb z dodatkiem miodu

 

Sposób przygotowania:

Chleb z dodatkiem miodu
Mąkę należy przesiać przez sitko i następnie wymieszać z solą. Dodajemy do niej kolejno masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Z całości wyrabiamy ciasto, by było gładkie i elastyczne.Powstałe ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 1 - 1,5 h. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobiamy, ukształtujemy bochenek. Kładziemy go na blaszkę wysypaną mąką, przykrywamy i jeszcze raz pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem smarujemy chlebek mlekiem. Pieczemy w temperaturze 230 ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego

Tagi:

chleb pieczywo