kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika.

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

Składniki:

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

podstawowe

  • na keksówkę o dł. 28cm
  • 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • szklanka letniej wody
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
  • czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. 
Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie i=oleju kokosowego innym tłuszczem. 

To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę i sól.

Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.

Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu.

Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.  

Tagi:

chleb pieczywo