Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pszenny chleb z dodatkiem ziemniaków i zakwasu, długo zachowuje świeżość i jest miękki i puszysty. polecam :)

Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie
Ziemniaki rozgnieść, wymieszać z letnią wodą i oliwą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Wlać roztrzepane jajko, rozczyn i wrzucić ziemniaki.Dodać zakwas żytni dokarmiony przynajmniej 12 godzin wcześniej. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyjąć ciasto na omączoną stolnicę, odgazować, uformować bochenek. Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35-40 minut. Ostudzić na kratce.
Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Wlać roztrzepane jajko, rozczyn i wrzucić ziemniaki.
Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie
Dodać zakwas żytni dokarmiony przynajmniej 12 godzin wcześniej.
Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie
Następnie wyjąć ciasto na omączoną stolnicę, odgazować, uformować bochenek.
Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie
Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut