Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

O wyborze dzisiejszej potrawy zadecydowało to , że Mama w końcu musi jeść normalni nie oglądając się na mnie , a już tak dawno nie było jej ,, ukochanej,, galaretki drobiowej.

Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką

 

  • 2 pałeczki z udek kurczaka
  • 1 górne udko z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 listki lubczyku
  • 1 grzybek suszony
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych
  • szczypta cukru brązowego do smaku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 9 g )
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 1 litr wody ( odparuje do 3,5 szklanek )

 

Sposób przygotowania:

Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką
Obrać i umyć warzywa ( z cebulki zdjąć tylko wierzchnią łupinkę).

Umyć mięso - zdjąć skórki - wywar ma być chudy.

Umieścić w garnku warzywa , mięso i przyprawy ( po za pieprzem syczuańskim i płatkami paprykowymi). Zalać wodą . Dodać szczyptę soli i maggi. Gotować 1,5 godziny ( w tym czasie płyn odparuje do objętości 3,5 szklanki na bardzo małym gazie.

Gdyby odparowywał za szybko dolać wrzącej wody.

Wyłowić mięso , warzywa , grzybek i jeśli sie uda liść laurowy ( ziele angielskie i pieprz ziarnisty zostanie potem na sitku w czasie cedzenia wywaru) .

Wrzucić pieprz syczuański i płatki paprykowe - gotować 10 minut.

Dodać koncentrat. Dobrze rozmieszać - doprawić cukrem jeśli trzeba. Zagotować.

Przecedzić.



Podałam Mamie z cienkim makaronem posypaną usiekaną natką pietruszki. Ja wypiłam czystą z grzanką z chleba tostowego.



* Wybrałam dla siebie wersję w małą grzanką bo zupa z makaronem jest syta , a jeszcze nie jestem gotowa na taki posiłek. Zamiast tego swoją porcję zupy podzieliłam na pół i część zjadłam na obiad , a resztą popiłam tartinki na kolację.



** Wyjęte mięso obrałam od kości i chrząstek i 3/4 została zużyta do galaretki (odlana szklanka bulionu podgrzana z 2,5 łyżeczkami żelatyny namoczonymi w 1/4 szklanki zimnej wody , pół marchewki , trochę zieleniny np. natki pietruszki i roztarte mięso z kurczaka) , a resztę zjadłyśmy rozdrobnioną i zmieszaną z majonezem na tartinkach z opieczonego tostowego chleba ( z ogórkiem ).
Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką
Mięso ze zdjęta skórką i warzywa z przyprawami ( bez pieprzu syczuańskiego i płatków paprykowych) zalać wodą i ugotować wywar
Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką
Wyłowić z wywaru mięso i warzywa - odlać szklankę bulionu
Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką
Dodać do wywaru pieprz syczuański i płatki paprykowe- chwilę gotować
Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką
Dodać do zupy koncentrat - zupę przecedzić