Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto Adam i Ewa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczne ciasto....

Ciasto Adam i Ewa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Adam i Ewa

  • Masa:
  • 1 duży sok pysio pomarańczowy
  • 2 budynie waniliowe

  • Masa śmietanowa:
  • 1 duża śmietana 36%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

  • polewa czekoladowa
  • 2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto Adam i Ewa

Margarynę roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ostudzoną margarynę. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Szklankę soku odlać do kubeczka a resztę przelać do garnka , zagotować. W kubeczku wymieszać budynie i przelać do gotującego się soku. Energicznie wymieszać. Masę przelać na biszkopt. Wyrównać. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić i ostudzić. Śmietanę ubić na puch dodać cukier puder a następnie wlać żelatynę. Wymieszać i przelać na masę budyniową. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć herbatniki. Polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca:

Tagi:

ewa