pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

posmarowane dżemem porzeczkowym

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąka tortowa,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 5 jajka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 margaryna kostka,
  • Sól,
  • 1 szklanka kefir lub maślanka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/3 szklanki woda
  • KREM:
  • 1 puszka mleko skondensowane słodzone,
  • 20 dag orzechy włoskie,
  • 10 dag wiórki kokosowe,
  • 1/2 margaryna kostka
  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • CIASTO,
  • Krem,
  • dżem porzeczkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
CIASTO: Do miski wrzucamy margarynę, cukier, sól, cukier waniliowy i ucieramy kulką, tak aby margaryna lekko wybiła. Kakao rozpuszczamy w gorącej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do margaryny na przemian dodajemy troszkę mąki troszkę kakao nieustanie mieszając, aby cała masa dobrze się wymieszała. Na koniec dodajemy kefir. Pieczemy w temperaturze 180°C po ok 30 minut. Tego przepisu używam do pieczenia 3 ciast, które następnie będą przekładane, także całość masy dzielę na 3 porcję i piekę 3 placki oddzielnie. KREM: Margarynę wraz z mlekiem przelewamy do rondelka i energicznie mieszamy na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wsypujemy posiekane orzechy włoski i wiórki kokosowe. Dobry krem na polanie ciasta. CIASTO CZEKOLADOWE: Każdy placek smarujemy odrobiną dżemu, na to nanosimy krem orzechowy i składamy. Ostatnią warstwę smarujemy tylko kremem orzechowym, zaś boki ciasta dżemem. Smacznego.
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
PLacki
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
Krem