WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo domowe ciasto. Drożdżowe, z jagodami i rabarbarem, zapiekane pod chrupiącą, maślaną kruszonką.

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem

Ciasto

Owoce

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem

Ciasto

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem
Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Odstawiamy na ok 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka i roztopione, wystudzone masło. Wlewamy zaczyn i bardzo dokładnie wyrabiamy.

Przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem
Ciasto rozciągamy i wyrównujemy natłuszczonymi dłońmi.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do dużej blachy i wyrównujemy natłuszczonymi dłońmi. Na wierzch wsypujemy jagody i obrane, cienko pokrojone łodygi rabarbaru.

Kruszonka

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem
Ilość kruszonki możemy zmieniać, zachowując tylko proporcje.

Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i najpierw siekamy, następnie rozkruszmy dłońmi, robiąc kruszonkę.

Pieczenie

Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem
Ciasto pieczemy, aż kruszonka się zarumieni, a ciasto upiecze.

Kruszonkę wsypujemy na owoce i całe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok godzinę, aż się zarumieni i będzie odstawać od boków.