SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (12)

Czy jest coś lepszego niż puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami? Jego zapach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mój tata niekoronowany król drożdżowych wypieków piekł dla nas pyszne drożdżowe słodkości. Teraz nadal je piecze, ale dla wnuków.

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połowy. Odstawiamy.

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich cukier oraz mąkę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy i stopniowo dodajemy roztopiony tłuszcz. Następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste. Przekładamy je do miski delikatnie wysypanej mąką. Wierzch delikatnie oprószamy mąką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Na ciasto wykładamy skórką do dołu śliwki. Posypujemy je cukrem ja użyłam cukru muscovado, ale może być każdy inny.

Na śliwki dajemy kruszonkę przygotowaną z roztartego masła z cukrem i mąką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, aż lekko podrośnie.

Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Z mleka cukru i mąki przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Do miski przesiewamy mąkę z solą dodajemy żółtka oraz wyrośnięty zaczyn
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy roztopiony tłuszcz
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Na blacie lub stolnicy tak długo wyrabiamy ciasto aż stanie się sprężyste
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wierzch ciasta posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy je na jej kształt wierzch posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Na ciasto wykładamy śliwki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Na śliwki dajemy cukier muscovado
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.