gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, moje ulubione ciasto.

Ciasto krówkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe

  • Biszkopt ciemny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka kakao

  • Dodatki
  • krem karpatka
  • herbatniki
  • masa kajmakowa

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe

Biszkopt - oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto wylać do blaszki - pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Krem karpatka przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta : Upieczony biszkopt - rozsmarowujemy krem karpatka - rozkładamy herbatniki - na herbatniki rozsmarowujemy masę kajmakowa - ponownie rozkładamy herbatniki Na wierzch ciasta rozsmarowujemy ubitą na sztywno kremówkę z dodatkiem żelatyny (rozpuszczonej w odrobinie wody) Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.