msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto kruche z owocami i kruszonką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Zapach i smak tego ciasta zniewala.

Ciasto kruche z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto kruche z owocami i kruszonką

  • na kruszonkę:
  • 8 dag margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki pszennej

  • do nałożenia:
  • 2 duże jabłka (najlepiej antonówki)
  • kilka dużych śliwek (a la węgierka)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z owocami i kruszonką

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta.Delikatnie wszystko mieszamy.Wykładamy na dużą, prostokątną blachę,wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy,wycinamy gniazda nasienne.Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka.Owoce leciutko wciskamy w ciasto.Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg).
Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy,aż zacznie się kruszyć.Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut.Ciasto jest bardzo aromatyczne.W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt.Smacznego.

Redakcja poleca: