Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto marchewkowe z bakaliami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto bakaliowe, wilgotne dzięki marchewce.

Ciasto marchewkowe z bakaliami 4

Składniki:

Ciasto marchewkowe z bakaliami 4

 

  • 250g tartej marchewki
  • ½ kostki masła
  • szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • garść rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • lyżka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z bakaliami 4
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puch, dodać proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały. Do wymieszanej masy dodać posiekaną czekoladę, tartą marchew, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 50-55 min w temperaturze 180 stopni.