Ciasto Oreo

Cukiereczek13 - autor przepisu Ciasto Oreo offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 536
  •  
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto Oreo
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Ciasto na pewno zasmakuje osobom lubiącym ciastka Oreo. Świetnie się prezentuję, cieszy oko i podniebienie.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto Oreo - SKŁADNIKI:

  • ciasteczka oreo 2,5 paczki (około 35 ciasteczek),
  • masło 80g (50g+30g),
  • mleko 400ml,
  • śmietana kremówka 300g,
  • aromat cytrynowy 10ml,
  • żelatyna 20g,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • śmietana kremówka 100g,
  • cukier puder do smaku

Ciasto Oreo - PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 14 ciasteczek (łącznie 28). 28 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 14 ciastek kruszymy na pył - ja pomogłam sobie sitkiem i przetarłam je przez sitko, bo ciastka są dość twarde. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy (18cm). Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 28 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej - kruszymy ciemne spody pozostałe z 14 ciasteczek, łączymy z 30 g rozpuszczonego masła i wykładamy na masę mleczną. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto. Na każdym kleksie śmietanowym układamy po jednym ciastku. Uwaga: Zamiast aromatu cytrynowego można użyć soku z 1/2 cytryny. Chciałam, żeby moja górna warstwa była bardziej sypka niż dolna, dlatego ciasto troszkę się kruszy przy krojeniu, ale przez to nie jest takie twarde, Jeżeli chcecie, żeby górna warstwa się nie kruszyło to dodajcie również 50g masła do ciastek. Smacznego :)



Komentarze do Ciasto Oreo (strona 1 z 2)  
alaaa

alaaa
offline

2013-06-12 21:35
Kasiu,piękny torcik.Ale bym zjadła kawałeczek.:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-06-12 21:37
Kapitalny, wezmę kawałeczek do porannej kawy:D
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-12 21:43
Przyznam szczerze, że nie przepadam za oreo, ale Twój torcik jest rewelacyjny! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-06-12 21:52
Dziewczyny, częstujcie się ;) Dla każdej kroję duży kawałek :) Dzięki za miłe słowa ;)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-06-12 22:15
To ja też poproszę o kawałek:)
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris
offline

2013-06-12 23:43
A ja tylko z przyjemnością popatrzę!
Skomentuj
Oceń:
0
Beatris

Beatris
offline

2013-06-13 10:10
To i ja podstawiam talerzyk jeśli można. Cudne ciasto.
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-06-13 10:24
Pewnie, że można ;) już nakładam kawałeczek ;)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-06-13 13:39
Kasiu wspaniały ciacho:)) wygląda cudnie:) oj znów zostawiasz konkurencję w tyle hihi:))
Skomentuj
Oceń:
0
ZuzaiAsik

ZuzaiAsik
offline

2013-06-13 16:42
ojej! od samych zdjęć dostałam takiego smaka że aż muszę zrobić sobie takie ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Na zimno
Napoleonka krakersowa ze śmietaną Rafaello na krakersach Jagodowy obłoczek
Ciasto 3 bit polecane Bananowa delicja- bez pieczenia Waniliowe ptasie mleczko
Wiosenny torcik w trzech kolorach Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone Torcik serowo-truskawkowy na zimno
Mocno czekoladowy sernik Puszek z musem truskawkowym Czekoladowy sernik na zimno
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane