Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto śmietanowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto śmietanowe z migdałami bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Warto spróbować kawałek do kawy.

Ciasto śmietanowe z migdałami

Składniki:

Ciasto śmietanowe z migdałami

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

Polewa

Do posypania

  • migdały w płatkach
  • posypka dekoracyjna

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowe z migdałami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszając dodajemy po troszku przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 45 minut Wyciągamy i chłodzimy. Kroimy na pół. Masa śmietanowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem a na koniec dodajemy zimną czekoladę. Polewa: Wszystkie składniki dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Ściągamy z ognia i odstawiamy, aby polewa ostygła. Przygotowanie: Na biszkopt dajemy 2/3 masy śmietanowej, przykrywamy drugim biszkoptem, dajemy pozostałą masę. Boki ciasta smarujemy delikatnie masą i oprószamy posypką dekoracyjną. Oprószamy płatkami migdałowymi i polewamy polewą.