Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1541]

Ciasto śmietanowa kanapka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo mięciutkie i pachnące ciasto przełożone bitą śmietaną,polane polewą czekoladową.Proste,ale bardzo pyszne.

Ciasto śmietanowa kanapka

Składniki:

Ciasto śmietanowa kanapka

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 dag zsiadłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu,marmolady lub powidła ( do wyboru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 12,5 dag masła lub margaryny (stopić i lekko wystudzić)

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowa kanapka
Ciasto: Do miski dajemy kwaśne mleko,cukier,dżem,kakao,sodę,cynamon i dokładnie miksujemy,następnie dodajemy mąkę i znów miksujemy,na koniec wlewamy stopione i przestudzone masło.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Przygotowaną śmietaną przekładamy ciasto. Polewa: Do garnka dajemy cukier i kakao,dodajemy niewielką ilość wody,mieszamy,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy ciasto.Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Tagi:

ciasto