asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Ciasto toffi.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smaczne ciasto łatwe w wykonaniu.

Ciasto toffi.

Składniki:

Ciasto toffi.

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • masa kajmakowa(krówkowa)
  • herbatniki (polecam z tesco takie naprawdę wielkie opakowanie)
  • 2 budynie śmietankowe (ew waniliowe)
  • 0,5 litry mleka
  • śmietanka 30%
  • 2 utwardzacze śmietanki fix
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi.
Najpierw robimy biszkopt: jajka ubijamy, po kolei dodajemy wodę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 150 st C ok pół godziny. Pamiętajmy aby nie otwierać przed tym czasem piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy. Czekamy aż odparuje i wystygnie. Budynie gotujemy z mlekiem, odstawiamy aby przestygło. Mieszamy co jakiś czas. Śmietankę ubijamy na sztywno z fixami. Na biszkopt nakładamy masę budyniową, przykrywamy warstwą herbatników, na to dajemy masę kajmakową(można ją włożyć do gorącej wody to zrobi się rzadsza i lepiej będzie smarować), przykrywamy to warstwą herbatników, Na wierzch dajemy bitą śmietanę, rozprowadzamy dość równo, dekorujemy gotową posypką według uznania. Wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

jajko jajka