aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne słodkie i efektowne ciasto.

Ciasto z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z bezami

 

  • Ciasto:
  • Margaryna
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 50 dag masła
  • 3 łyżki alkoholu
  • 0,75 szkl cukru
  • 10 dag bez
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 8 herbatników

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezami
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Mieszamy, wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Następnie studzimy i łączymy z utartymi masłami. Dodajemy alkohol i porcjami serek mascarpone. Nadal ucieramy. Ciasto smarujemy dżemem i wykładamy masę w którą dajemy beziki, wyrównujemy wierzch aby nie było ich widać. Potrzepujemy rozkruszonymi herbatnikami.
Ciasto z bezami
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
Ciasto z bezami
Na końcu do ciasta dajemy pianę ubitą z białek.
Ciasto z bezami
Do utartego masła dodajemy porcjami serek.
Ciasto z bezami
Utarte na parze żółtka z cukrem, gotowe do wlania do masła.