czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatny biszkopt połączony ze słodko-kwaśną masą i puszystą warstwą śmietanki. Wspaniale komponuje się z filiżanką kawy.

Ciasto z masą cytrynową

Składniki:

Ciasto z masą cytrynową

Biszkopt:

Masa budyniowa:

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • łyżeczka żelatyny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g startej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cytrynową
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić. 

2. 450 ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie budyniowej. Posypać startą czekoladą.