Malenka11

Malenka11

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciasto z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne danie na każdą okazję :) Serwować ciepłe, z sałatkami.

Ciasto z mięsem mielonym

Składniki:

Ciasto z mięsem mielonym

 

  • 200 g surowej wędzonej szynki
  • 150 g szpinaku
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 500 g mąki
  • 200 g tłuszczu masłowego (mix masło-marygaryna lub margaryna)
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Zmielona gałka muszkatałowa
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto z mięsem mielonym
Z przesianej mąki, soli, tłuszczu, jednego jaja i 150 ml zimnej wody wyrobić na gładko ciasto. Na godzinę włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować szpinak; umyty blanszować 5 minut w gotującej się wodzie, odcedzić, wycisnąć i grubo posiekać. Umytą paprykę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. Wszystko razam wymieszać. Boczek pokroić w kostkę wymieszać z mielonym mięsem i posiekaną cebulą. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość ok. 1 cm. Położyć we wcześniej namoczonym i nasmarowanym tłuszczem garnku rzymskim tak aby na brzegach formy pozostało nieco ciasta. Ciasto pokryć plastrami szynki, na to położyć połowę mieszanki warzywnej, następnie masy mięsnej. Ułożyć ponownie plastry szynki i pozostałe warzywa. Odstające na brzegach ciasto zagiąć do środka i posmarować roztrzepanym jajkiem (z dodatkowym żółtkiem). Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy, położyć na wierzchu ciasta.Na cieście zrobić dziurę do odparowania ( można ponacinać nożem ). Temperatura pieczenia 220 stopni, termoobieg 200, na 4 poziomie.