lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto z patisona i bakalii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie.

Ciasto z patisona i bakalii  Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto z patisona i bakalii

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 3 szklanki
  • jaja 4 szt
  • olej 3/4 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia łyżeczka płaska
  • soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 16 g
  • rodzynki pół szklanki
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy fistaszki pól szklanki
  • patison starty i odciśnięty 4 garście

Dodatkowo:

  • czekolada pomarańczowa 200 g

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z patisona i bakalii

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam).

Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już.

Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam.

Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca.

Piekłam 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca i formy zostawiłam na sicie do wystudzenia.

Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

Ciasto z patiosna i bakali
Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam .
Ciasto z patiosna i bakali
Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Ciasto z patiosna i bakali
Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam).
Ciasto z patiosna i bakali
Patisona starłam na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników.
Ciasto z patiosna i bakali
odmierzylam po pół szklanki płatków migdalowych i fistaszków.
Ciasto z patiosna i bakali
Dodałam pół szklanki rodzynków.
Ciasto z patiosna i bakali
Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca.
Ciasto z patiosna i bakali
Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

Tagi:

ciasto patison