aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam dla wielbicieli poziomek!

Ciasto z poziomkami

Składniki:

Ciasto z poziomkami

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 1 masło
  • Sok z 1 cytryny
  • ¾ szkl cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 litr poziomek
  • 3 galaretki poziomkowe lub truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z poziomkami
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki, delikatnie miksujemy. Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt jasny: Wykonujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Masa: Wyciskamy sok z cytryny i ucieramy z margaryną i cukrem pudrem. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa- biszkopt jasny- poziomki -galaretki według przepisu na opakowaniu