gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Cukiniowe placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie placki można zrobić z różnych warzyw np. dyni, ogórków, patisonów.

Cukiniowe placki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukiniowe placki

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe placki
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką. Oprósz solą i odstaw na kilka chwil by cukinia puściła sok. Odsącz powstały sok. Jajka roztrzep z drobniutko posiekaną miętą i bazylią, połącz z rozgniecionym czosnkiem. Jajka połącz z utartą cukinią, wymieszaj z startym serem i dodaj tyle mąki aby masa była dość gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Łyżką nakładaj na rozgrzany olej ładnie uformowane placuszki , smaż na złoty kolor.
Cukiniowe placki
Utrzyj cukinię, połącz z serem, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
Cukiniowe placki
Smaku plackom nadaje aromat ziół i czosnku.