wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Cykoria z szynką pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie nadaje się, na kolacje ze znajomymi.

Cykoria z szynką pod beszamelem

Składniki:

Cykoria z szynką pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Cykoria z szynką pod beszamelem
Cykorię włożyć do gotującej się wody, gotować na małym ogniu, wyjąć i przekroić na pół. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Każdą polówkę cykorii owinąć plastrem szynki i ułożyć w formie. W małym rondlu roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć na jasnożółty kolor. Zasmażkę rozprowadzić porcjami mleka i mieszając doprowadzić do zagotowania. Sos doprawić przyprawami. Gotowym sosem zalać cykorię, posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Zapiekać około 20 minut. Podawać na ciepło.