Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wierzcie mi,że to najlepsze drożdżowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Na zawsze ze mną

Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w lekko podgrzanym mleku z łyżką cukru. Dodać stopniowo, stale mieszając, tyle mąki, żeby konsystencją przypominało nam gęstą śmietanę. Taki rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby ruszył. Potem łączymy go z resztą składników na ciasto (masło ma być roztopione i ostudzone) i dokładnie wyrabiamy drożdżowe, aż przestanie byc lepkie, a stanie się sprężyste i średnio twarde. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod ściereczką, moje rosło 1,5h. Ciasto szybko wyjmujemy z miseczki, zagniatamy raz-dwa, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, Smarujemy rozpuszczonymi i ostudzonymi 40g masła, posypujemy 100g cukru oraz obficie sypiemy cynamonem, zwijamy jak roladę i tniemy na grube plastry. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie ślimaczki, zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy też około 20 minut, w 200st (piekarnik nagrzany, góra-dół).
Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe
ciasto zwijamy jak na roladę, tniemy na grube plastry, układamy je w natłuszczonej tortownicy, aby wyrosło
Cynamonowe, drożdżowe, ślimaczkowe
Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut