edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pachnące, cudownie puszyste babeczki z domową marmoladą z pigwy, najlepsze na jesienny deser :)

Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy

 

  • NA 12 SZTUK
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 30 dag jogurtu bałkańskiego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • DODATKOWO:
  • 12 łyżeczek marmolady z pigwy – u mnie z przepisu https://gotujmy.pl/marmolada-z-pigwy,przepisy-owoce-przepis,169197.html
  • cukier perlisty do posypania

Sposób przygotowania:

Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Do jednej miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe składniki suche i wymieszałam. W drugiej misce umieściłam wszystkie składniki mokre i dokładnie je roztrzepałam. Składniki mokre wlałam do składników suchych i niezbyt starannie wymieszałam je łyżką. Do papilotek rozłożyłam połowę masy. Do każdej babeczki dołożyłam po łyżeczce marmolady, a następnie rozłożyłam pozostałą masę. Wierzch posypałam cukrem perlistym. Piekłam 20 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Dwie warstwy ciasta przełożyłam łyżeczką marmolady.
Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Wierzch muffinek posypałam cukrem perlistym.
Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika....
Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Cynamon doskonale pasuje do pigwowej marmolady.