Czerwona kapusta na goraco

Kapusta « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Czerwona kapusta na goraco offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Czerwona kapusta na goraco
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody,



Czerwona kapusta na goraco - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 1-2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • liść laurowy
  • szczypta
  • mielonego suszonego czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie cukierZasmażka:
  • 3 łyżki tłuszczu (pół na pół olej z masłem)
  • 2 łyżki mąki

Czerwona kapusta na goraco - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę (jeśli jest za mało wody, można dolać jeszcze pół szklanki), posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, garnek nakryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 min. Wlać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 min na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać zasmażkę do kapusty i, mieszając, zagotować. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.



Komentarze do Czerwona kapusta na goraco (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows
offline

2008-10-26 13:51
Wypróbowałam :) Polecam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mejzi
gość

2009-02-01 11:58
asiaows napisał(a):

Wypróbowałam :) Polecam przepis :)

Własnie przygotowałam kapustę według przepisu i przyznam, że wyszła wyśmienicie. Przezornie zrobiłam mniejsza porcję i chyba zaczynam żałowac bo niewiele tego wyszło...
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula
offline

2009-11-28 20:21
Dzięki temu przepisowi polubiłam dotąd przeze mnie nie lubianą kapustę czerwoną na gorąco:-) A mój mężczyzna "ofedrował" pół gara:-) Polecam!!! Tylko ja dodaje więcej cukru, a dokładnie 1łyżkę. Palce lizac!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem Tarta z kiszoną kapustą Kapusta brukselka w bułce tartej
Młoda kapustka na maśle - zasmażana Młoda kapusta zasmażana z pomidorami Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Roladki z kapustą i parówką
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami Surówka z pekinki, marchewką i pomidorem Kurczak na kwaśno rozanki
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane