Czerwona kapusta na goraco

Kapusta « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Czerwona kapusta na goraco offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Czerwona kapusta na goraco
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody,



Czerwona kapusta na goraco - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 1-2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • liść laurowy
  • szczypta
  • mielonego suszonego czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie cukierZasmażka:
  • 3 łyżki tłuszczu (pół na pół olej z masłem)
  • 2 łyżki mąki

Czerwona kapusta na goraco - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę (jeśli jest za mało wody, można dolać jeszcze pół szklanki), posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, garnek nakryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 min. Wlać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 min na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać zasmażkę do kapusty i, mieszając, zagotować. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na goraco (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows
offline

2008-10-26 13:51
Wypróbowałam :) Polecam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mejzi
gość

2009-02-01 11:58
asiaows napisał(a):

Wypróbowałam :) Polecam przepis :)

Własnie przygotowałam kapustę według przepisu i przyznam, że wyszła wyśmienicie. Przezornie zrobiłam mniejsza porcję i chyba zaczynam żałowac bo niewiele tego wyszło...
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula
offline

2009-11-28 20:21
Dzięki temu przepisowi polubiłam dotąd przeze mnie nie lubianą kapustę czerwoną na gorąco:-) A mój mężczyzna "ofedrował" pół gara:-) Polecam!!! Tylko ja dodaje więcej cukru, a dokładnie 1łyżkę. Palce lizac!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Biała kapusta z burakami Kapusta ze śmietaną
Surówka z białej kapusty Kapusta na ciepło z pieczarkami Pierogi z kapustą i pieczarkami
Surówka z kiszonej kapusty Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie Pomidory nadziewane ryżem z kapustą
Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę Zasmażana kapusta do obiadu Młoda kapusta zasmażana z koprem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane