Czerwona kapusta na goraco

Kapusta « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Czerwona kapusta na goraco
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody,



Czerwona kapusta na goraco - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 1-2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • liść laurowy
  • szczypta
  • mielonego suszonego czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie cukierZasmażka:
  • 3 łyżki tłuszczu (pół na pół olej z masłem)
  • 2 łyżki mąki

Czerwona kapusta na goraco - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę (jeśli jest za mało wody, można dolać jeszcze pół szklanki), posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, garnek nakryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 min. Wlać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 min na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać zasmażkę do kapusty i, mieszając, zagotować. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na goraco (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows

2008-10-26 13:51
Wypróbowałam :) Polecam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mejzi
gość

2009-02-01 11:58
asiaows napisał(a):

Wypróbowałam :) Polecam przepis :)

Własnie przygotowałam kapustę według przepisu i przyznam, że wyszła wyśmienicie. Przezornie zrobiłam mniejsza porcję i chyba zaczynam żałowac bo niewiele tego wyszło...
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula

2009-11-28 20:21
Dzięki temu przepisowi polubiłam dotąd przeze mnie nie lubianą kapustę czerwoną na gorąco:-) A mój mężczyzna "ofedrował" pół gara:-) Polecam!!! Tylko ja dodaje więcej cukru, a dokładnie 1łyżkę. Palce lizac!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Zapiekanka z mięsem mielonym Surówka z białej kapusty Kapuściany garnek
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem Domowe łazanki z kurczakiem i pomidorem Nogi z kaczki po góralsku
Surówka z kiszonej kapusty Coleslaw z czerwonej kapusty Kapuśniak Eli na wędzonce
Zupa z kapustą i grochem Łazanki mieszane Surówka z kiszonej kapusty,cebuli i marchewki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane