Czerwona kapusta na goraco

Kapusta « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Czerwona kapusta na goraco
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody,



Czerwona kapusta na goraco - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 1-2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • liść laurowy
  • szczypta
  • mielonego suszonego czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie cukierZasmażka:
  • 3 łyżki tłuszczu (pół na pół olej z masłem)
  • 2 łyżki mąki

Czerwona kapusta na goraco - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę (jeśli jest za mało wody, można dolać jeszcze pół szklanki), posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, garnek nakryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 min. Wlać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 min na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać zasmażkę do kapusty i, mieszając, zagotować. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na goraco (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows

2008-10-26 13:51
Wypróbowałam :) Polecam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mejzi
gość

2009-02-01 11:58
asiaows napisał(a):

Wypróbowałam :) Polecam przepis :)

Własnie przygotowałam kapustę według przepisu i przyznam, że wyszła wyśmienicie. Przezornie zrobiłam mniejsza porcję i chyba zaczynam żałowac bo niewiele tego wyszło...
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula

2009-11-28 20:21
Dzięki temu przepisowi polubiłam dotąd przeze mnie nie lubianą kapustę czerwoną na gorąco:-) A mój mężczyzna "ofedrował" pół gara:-) Polecam!!! Tylko ja dodaje więcej cukru, a dokładnie 1łyżkę. Palce lizac!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Nogi z kaczki po góralsku Surówka z kiszonej kapusty Coleslaw z czerwonej kapusty
Kapuśniak Eli na wędzonce Zupa z kapustą i grochem Łazanki mieszane
Surówka z kiszonej kapusty,cebuli i marchewki Pikantne naleśniki z kapustą pekińską  i mięsem Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
Surówka z kapusty zwanej sweetheart cabbage Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane