aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 208]

Domowe hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hamburgery cieszą się ogromną popularnością, dlatego też postanowiłyśmy przygotować ich domową, nieco zdrowszą wersję, która z powodzeniem może zastąpić pełnowartościowy posiłek.

Domowe hamburgery

Składniki:

Domowe hamburgery

 

  • Składniki na kotlety:

 

  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • niecała płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu chili ( opcjonalnie)

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 4 bułki
  • 4 plastry sera żółtego
  • cebula
  • pomidor
  • sałata
  • sos czosnkowy/majonez
  • keczup
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery

Kotlety

Domowe hamburgery

Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz i chili.

Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte.

Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego

ETAP 2:

Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby była chrupiąca. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem.

Smacznego!