Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowe ravioli ze szpinakiem...

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie trochę inne ravioli, ale smakuje super.

Domowe ravioli ze szpinakiem...

Składniki:

Domowe ravioli ze szpinakiem...

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe ravioli ze szpinakiem...
Pieczarki oczyszczamy. Połowę z nich drobniutko siekamy, drugą połowę kroimy w plasterki. Czosnek wraz z jedną cebulą drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i grzyby Shiitake i podduszamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i całość podsmażamy przez kilka minut, pod koniec dodajemy żółtko i odrobinę sosu Teriyaki i dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki podduszamy na oliwie wraz z druga drobno posiekaną cebulką. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość dusimy przez 2- 3 minuty.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka( ravioli mogą nam się wówczas rozklejać). Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak.
Tak przygotowane ravioli podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego :)